Δευτέρα, 28 Οκτωβρίου 2013 15:31

Εθνική Προσφορά γέροντος Σίμων, Γοργοπόταμος.

Written by 
Rate this item
(6 votes)
   «Στους ευσυνείδητους και γενναιόκαρδους ιερωμένους της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, εξέχουσα θέση κατέχει ο παπάΣίμωνας Αρβανίτης, από την Εύβοια. Ο παπα-Σίμων ήταν γνωστός σε πολλούς Αθηναίους ως πνευματικός και Κτήτωρ του Ιερού Ναού Αγίας Βαρβάρας Λυκόβρυσης (Μεταμόρφωσης) Αττικής και του μοναστηρίου Αγ. Παντελεήμονα Πεντέλης, άγνωστος όμως για την πλούσια Εθνική του Προσφορά στον χειμασθέντα και αγωνισθέντα λαό μας στα ζοφερά χρόνια της φασιστικής κατοχής 1940-1944.-

 

Απόκομμα από την «Καθημερινή» της 10.01.1990, στο οποίο δημοσιεύεται Επιστολή του επ. Λυκειάρχου κ.Ν.Β.Νικολάου για την Εθνική Δράση του μακαριστού Γέροντα Σίμων. Νομίζουμε ότι έχει Χρέος η Εκκλησία μας να Τιμήσει μεταθανατίως τον Ηρωϊκό π. Σίμων, όπως τίμησε και πολλούς άλλους κληρικούς! 

Το 1942 τον Νοέμβριο, το υποβρύχιο «Νηρεύς» με Κυβερνήτη τον Σπύρο Ράλλη, θα ξεφόρτωνε πολεμοφόδια στην βάση Πλατάνι Κύμης, τα οποία έπρεπε να προωθηθούν στην Στερεά Ελλάδα, για την ανατίναξη της ζωτικής γέφυρας του Γοργοποτάμου. Ο παπα-Σίμωνας ήταν ηγούμενος του μοναστηριού Μεταμόρφωσης Σωτήρος Κύμης και μαζί με την μικρή ομάδα της αντιστασιακής οργάνωσης «Μίδας 614» περίμεναν είδηση για τον κατάπλου του υποβρυχίου στην βάση του μοναστηριού. Πέρασαν όμως δύο ημέρες και ακόμα καμμιά είδηση δεν έφτασε στο μοναστήρι. Ατελείωτες σκέψεις κρατούσαν σε αδιάπτωτη ανησυχία όλους, εκτός από τον ηθοποιόΜίμη Τραϊφόρο, ο οποίος με τα πανέξυπνα αστεία του έδιωχνε τις ανήσυχες σκέψεις μας.

Ευτυχώς, έπειτα από δύο ημέρες στο δάσος του μοναστηριού, παρουσιάσθηκαν τρεις άγνωστοι άντρες και ζήτησαν να δουν τον Ηγούμενο του μοναστηριού. Οι δύο άνδρες ήσαν οι Ασυρματιστές Ματθαίος Ανδρόνικος από τη Μύκονο και Θανάσης Λιάκος από την Άρτα. Τρίτος ήταν ο Υπίλαρχος Μαρασλής.

Και οι τρεις ήσαν ωχροί σαν το φεγγάρι και τα μάτια τους βαθουλωμένα στις κόγχες από την φοβερή περιπέτεια, μέχρις ότου φθάσουν στο μοναστήρι. Ανήγγειλαν ότι, επειδή το θαλάσσιο ρεύμα παρέσυρε το υποβρύχιο μακριά από το καθορισμένο στίγμα της βάσης Πλατάνι, το πολεμικό υλικό ξεφορτώθηκε από τους ναύτες στην παραλία του χωριού Λάμαρι σε μια σπηλιά. Η σπηλιά όμως ήταν γνωστή στους φασίστες Ιταλούς και έπρεπε σύντομα να μεταφερθούν τα πολεμοφόδια στο μοναστήρι της Μεταμορφώσεως Κύμης.

Το τιτάνιο αυτό εθνικό έργο έφερε εις πέρας ο γενναιόκαρδος παπα-Σίμωνας με τη βοήθεια των γενναιόψυχων χωρικών του Λάμαρι, Καζάρμας και Μετοχίου. Τρεις νύχτες πάλεψαν σκληρά, ξυπόλυτοι, άγρυπνοι και πεινασμένοι με καταρρακτώδη βροχή και τσουχτερό κρύο. Πολλές φορές οι βάρκες κινδύνευσαν να τσακιστούν στους απόκρημνους βράχους. Τρεις νύχτες πάλευαν οι γενναίοι σύντροφοι με τα μανιασμένα κύματα.

Τα πολεμοφόδια μετέφεραν με μουλάρια του μοναστηριού στο Μετόχι «Μοναστηράκι» και από εκεί στην Στερεά Ελλάδα, στους αντάρτες Ά. Βελουχιώτη και Ν. ΖέρβαΣτις 25 Νοεμβρίου 1942 ανατινάχθηκε η γέφυρα του Γοργοπόταμου με τα ολέθρια αποτελέσματα για τον στρατηγό Ρόμελ στη Βόρεια Αφρική.

 

 

 

Χρέος Ιερό Επιβάλλει, να γνωστοποιούνται οι σκόρπιες και άγνωστες αυτές σελίδες της εθνικής μας αντίστασης με την κρυφή ελπίδα, πως η Πατρίδα μας κάποτε, ίσως αναγνωρίσει την ανεκτίμητη εθνική προσφορά των Αληθινών Αγωνιστών, κατατάσσοντας αυτούς στους μεγάλους Ήρωες της Πίστεως και Ελευθερίας της Πατρίδας μας.»

 

Νίκος Β. Νικολάου

Θεολ. Επίτ. Λυκειάρχης

Νίκης 47, Καλαμάκι


https://www.facebook.com/GeronSimon

Read 1881 times Last modified on Δευτέρα, 28 Οκτωβρίου 2013 16:16
Valia Alexiou

«H τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Eλλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία.»