Ιστορικά θέματα (9)

22 Ιανουαρίου 2009 Προς τον Εκδότη του περιοδικού Archaeology Magazine, 33-36 33rd Street, Long Island City, NY 11106, USA
Γράφει ο Θανάσης Μπαντές Μετά το πέρας του χειμώνα που ολοκλήρωσε την τρίτη χρονιά του πελοποννησιακού πολέμου, «την εποχή που το στάρι ωρίμαζε», οι Λακεδαιμόνιοι, μαζί με τους συμμάχους τους, εκστρατεύσανε στην Αττική «κι άρχισαν να καταστρέφουν την ύπαιθρο»: «Αμέσως ύστερα από την εισβολή των Πελοποννησίων στην Αττική αποστάτησε από τους Αθηναίους η Λέσβος, εκτός από τα Μήθυμνα.
Μια από τις μεγαλύτερες μάχες του Β’ παγκοσμίου πολέμου έγινε στο «Ύψωμα 731» κοντά στην Κλεισούρα, τον Μάρτιο του 1941. Τη μάχη παρακολούθησε ο ίδιος ο Μουσολίνι από τα απέναντι βουνά, παίζοντας το τελευταίο του χαρτί απέναντι στην Ελλάδα που μέχρι εκείνη τη στιγμή κατέγραφε μόνο νίκες. Το Ύψωμα 731, το οποίο υπερασπίστηκε το 5ο Σύνταγμα της 1ης Μεραρχίας, ήταν στρατηγικής σημασίας καθώς αποτελούσε το κλειδί για τη διάβαση προς την ενδοχώρα. Δέχθηκε, μέσα σε τρεις μέρες, 18 επιθέσεις από πυροβολικό, αεροπορία, άρματα μάχης και επίλεκτες ιταλικές μονάδες πεζικού.
 Σκοπός του κειμμένου αυτού είναι να δώσει στον αναγνώστη τη δυνατότητα να κάνει τις συγκρίσεις εξετάζοντας τα ιστορικά στοιχεία και να οδηγηθεί στα πραγματικά συμπεράσματα . Συκρίσεις εποχών και συγκρίσεις ανθρώπων. Θα αναλυθεί η οικονομική κατάσταση μιας εποχής η οποία είναι παρόμοια με αυτήν που ζούμε τώρα, από οικονομικής πλευράς . Η χώρα ύπο τον έλεγχο Διεθνούς Επιτροπής Ελέγχου μετά από οικονομική κατάρρευση τότε , υπό του ΔΝΤ τώρα, αγανακτησμένη η κοινή γνώμη τότε, το ίδιο και τώρα, διαφθορά τότε όπως και τώρα, Στρατιωτική συντριβή τότε , ευτυχώς όχι σήμερα, όχι ακόμα. Δράσεις στρατιωτικού συνδέσμου τότε, και τώρα.... Εξετάστε την πορεία τότε , εξετάστε και τι γίνεται σήμερα. Τα αποτελέσματα θα είναι σημαντικά!
Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου 2013 20:25

ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ

Written by
ΕΝΑΣ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΟΣΘΗΣΑΥΡΟΣ ΚΡΥΜΜΕΝΟΣ ΣΤΙΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΤΟΥ ΑΘΩΝΑ  Γράφει ο Γιώργος Στάμκος   Σε μια εποχή που η τυπογραφία άνηκε ακόμη στο μακρινό μέλλον, τα χειρόγραφα αποτελούσαν το μοναδικό τρόπο για να διασωθούν οι αρχαίες γνώσεις στο διηνεκές. Στο Μεσαίωνα, μια εποχή σκοταδισμού και θρησκευτικού φανατισμού, ορισμένα μοναστήρια λειτούργησαν –σε πείσμα της κατεστημένης θεοκρατικής αντίληψης– και ως «κιβωτοί γνώσεων» διαφυλάσσοντας τα αρχαία κείμενα με τη μορφή χειρογράφων. Τα χειρόγραφα αυτά αντιγράφονταν από μοναχούς μέσα στο ημίφως των μοναστηριακών εργαστηρίων, στα περίφημα καλλιγραφεία.
Σαν σήμερα η μαύρη επέτειος της Μικρασιατικής Καταστροφής. Της μεγαλύτερης καταστροφής που βίωσε ο Ελληνισμός τον αιώνα που πέρασε. Οι εσκεμμένα λανθασμένες ενέργειες και αποφάσεις ηγετίσκων της εποχής , ακύρωσαν το έργο του Μεγάλου Αλέξανδρου και κατέστρεψαν τον πανίσχυρο Ελληνικό παράγοντα που ήταν κυρίαρχος στην περιοχή, στο εμπόριο , την βιομηχανία και τη ναυτιλία.
Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου 2013 16:45

ΣΜΥΡΝΗ Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 1922

Written by
«Είδα Τούρκους στρατιώτες να βάζουν φωτιά» Άγνωστες μαρτυρίες έρχονται στο φως για πρώτη φορά και διαλύουν κάθε αμφιβολία για τα δραματικά γεγονότα Ποιος έκαψε τη Σμύρνη; Πλέον δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Το βιβλίο του Βρετανού συγγραφέα Τζάιλς Μίλτον «Ο Χαμένος Παράδεισος, Σμύρνη 1922» βασίστηκε σε, ανέκδοτα μέχρι σήμερα, γράμματα και ημερολόγια Λεβαντίνων της Σμύρνης. Οι μαρτυρίες Αμερικανών, Βρετανών και Γάλλων που είδαν Τούρκους στρατιώτες με βαρέλια γεμάτα πετρέλαιο να ραντίζουν τα κτίρια στην αρμενική συνοικία και να βάζουν φωτιά, δίνουν την πιο κατηγορηματική απάντηση στο ιστορικό ερώτημα. Αναπάντητα όμως συνεχίζουν να παραμένουν τα γιατί μπροστά σε τόσο ανθρώπινο πόνο και παραλογισμό: την ώρα που οι ορχήστρες των βρετανικών πλοίων έπαιζαν για να μην ακούγονται οι κραυγές των προσφύγων, οικογένειες κρύβονταν σε τάφους για να γλιτώσουν.
Όλοι μας ξέρουμε ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται, πολύ λίγοι όμως μπορούμε να αντιληφθούμε τον τρόπο και τον τόπο. Είναι κάτι σαν τις «προφητείες» του Νοστράδαμου, τις κατανοούμε πλέον όταν έχουν συμβεί, και είναι πολύ αργά... Για να κάνουμε μια προσπάθεια όμως... Ας καταπιαστούμε λιγάκι με την Γαλλική επανάσταση του 1789...Θα ξεκινήσω με το αποτέλεσμα της Γαλλικής επανάστασης, που δεν ήταν άλλο από το γύρισμα της σελίδας της Ιστορίας, αφήνοντας πίσω μια σκοτεινή εποχή και φέρνοντας εκ νέου στο προσκήνιο τη Δημοκρατία. Το επιστέγασμα αυτής της προσπάθειας αυτής, ήταν η διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του πολίτη του 1793.Διαβάστε τη προσεκτικά, για να καταλάβετε πόσα από τα άρθρα αυτής της διακήρυξης, καταστρατηγούνται βάναυσα ακόμα και σήμερα!
Δευτέρα, 08 Ιουλίου 2013 16:18

Ο δρόμος του ηγέτη

Written by
Προβληματίστηκα πολύ για το πιο θα ήταν το πρώτο άρθρο για τα ιστορικά θέματα μας. Είναιιδιαίτερα δύσκολο να αποφασίσεις μέσα από χιλιάδες παραμέτρους και θέματα πουέχουμε την τιμή να μπορούμε να επιλέξουμε ως Έλληνες! Με πολύ σκέψη και μελέτητελικά αποφάσισα ότι θα έπρεπε να κάνω αναφορά μέσω του μεγίστου των Ελλήνων-τον Αλέξανδρο τον Μέγα τον Μακεδών- στον καθένα κοινό θνητό από εμάς.