Δευτέρα, 08 Ιουλίου 2013 14:02

Ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ εξηγεί τι "δηλητήρια" βάζουν στα παγωτά και τα "παγωμένα γλυκίσματα"!!!

Written by 
Rate this item
(2 votes)
Αυτό που δεν έχουν καταλάβει ακόμα οι καταναλωτές είναι ότι πλέον δεν τρώμε παγωτά , άλλα παγωμένα γλυκίσματα... Αν παρατηρήσετε ένα τέτοιο προϊόν που αγοράσατε από ψυγείο καταστήματος και ψάξετε την περιγραφή δε θα βρείτε πουθενά την έννοια "παγωτό" που ξέραμε όλοι τόσα χρόνια.
Ακόμα και εκεί δεχόμαστε επίθεση νεοταξιτών οι οποίοι ουσιαστικά προμοτάρουν τα συμφέροντα των πολυεθνικών..... Δείτε προσεκτικά τι είναι το παγωμένο γλύκισμα που τρώνε τα παιδιά σας και για ποιό λόγο γίνεται αυτό. Συμβουλή μας: Προτιμήστε ζαχαροπλαστεία που φτιάχνουν ακόμα παγωτό με αγνά προϊόντα!
Δυστυχώς οι περισσότεροι καταναλωτές δεν γνωρίζουν την διαφορά ανάμεσα σε παγωτά και παγωμένα γλυκίσματα ή επιδόρπια παγωτού και που είναι συνήθως τα παγωτά οικογενειακής συσκευασίας και βρίσκωνται στα ίδια ράφια με τα παγωτά στα πολυκαταστήματα και αλλού. Διαβάστε λοιπόν τι περιέχει ενα παγωμένο γλύκισμα ή επιδόρπιο παγωτού:
1. Γάλα αποβουτυρωμένο ανασυσταθέν. Τι καταλαβαινει ο καταναλωτης; τι είδους ανασύσταση έχει υποστεί το ήδη αποβουτυρωμένο γάλα ; γιατί αποβουτυρώνεται αφού οπως βλέπεται παρακάτω προστίθεται λίπος και μαλιστα φυτικό που ειναι επιβλαβές για τον οργανισμό;απλά εννοούν γάλα σκόνη αλλά δεν το λένε. 2. Ζάχαρη (εμπορίου) 3. .Σιρόπι γλυκόζης (εμπορίου) 4. Φυτικό λίπος Τα φυτικά λίπη περιέχουν trans λιπαρά οξέα που σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (World Health Organization,WHO) είναι ύποπτα για καρδιαγγειακές παθήσεις κλπ.) και αφαιρεσαν το λίπος δηλ. το βούτυρο απο το γάλα για να βάλουν το φθηνότερο αλλά και πιό επικίνδυνο φυτικό λίπος. 5. Στερεά ορού γάλακτος Ο ορος γάλακτος είναι κυρίως νερό 6.Γαλακτοματοποιητές. Μην σας παρασύρει η ονομασία δεν έχει καμμία σχέση με το γάλα,αποτελούν μονογλυκερίδια- και διγλυκερίδια λιπαρών οξέων,φωσφατίδια του αμμωνίου,πολυγλυκερίδια του πολυρικινελαίκού οξέος ,αλγινικό νάτριο και μία σειρά απο άλλες χημικές ουσίες που καμμία σχέση δεν έχουν με το γάλα.. 7.Σταθεροποιητές Αυτές συνήθως είναι ελαίο χαρουπιού, καραγενίνη, έλαιο γκουάμ, γάλα αποβουτυρωμένο, αφυδατωμένο δηλ.γάλα σκόνη, αρωματικές ύλες κλπ.πού καμμία σχέση δεν έχουν με το γάλα. Η νομοθεσία επιτρέπει ενα σημαντικό μέρος να ειναι γάλα σκόνη, που δεν περιέχει ασβεστιο, βιταμίνες αλλά και άλλα θρεπτικά συστατικά και ιχνοστοιχεία, οπως το φρέσκο γάλα. Δυστυχώς υπάρχει κενό στην νομοθεσία των παγωτών. Τα παγωμένα γλυκίσματα πού περιέχουν φοινικέλαιοή έλαιο ινδικής καρύδας που συχνά προστίθεται στα παγωτά, και συνήθως δεν αναγράφεται προκαλούν βλάβες στην υγεία. Τα παγωτά των ζαχαροπλαστείων συνήθως δεν περιέχουν όλα αυτα τα συνθετικά συστατικά. Τέλος τα παγωτά πρέπει να είναι καλά συντηρημένα. Πρακτικά αυτό σημαίνει σταθερή θερμοκρασία στούς -18 βαθμούς Κελσίου και ο καταψύκτης δεν έχει προβλήματα λειτουργίας. Πρέπει να προσέχουμε οτι το παγωτό δεν έχει χαρτί συσκευασίας σχισμένο ή κολλημένο πάνω στο τρόφιμο και δεν έχει παραμορφωμένο σχήμα ή συσκευασία. Επίσης δεν είναι μαλακό ή με υφή που θυμίζει γιαουρτι ή βούτυρο ή είναι ξυνό, δεν εμφανίζει ίζημα ούτε θρυμματίζεται σε μικρά κομμάτια,δεν περιέχει μικροκρυστάλους,ούτε έχει άλλη περίεργη γεύση ή οσμή. Ειναι γεγονός οτι στα παγωτά και την σύσταση τους υπάρχει νομοθετικό κενό και η πολιτεία οφείλει να προστατεύσει την υγεία των καταναλωτών, μεχρι τότε να εντείνει τους ελέγχους για τα ευαλλοίωτα αυτά προίόντα. Δυστυχώς οι έλεγχοι ειναι σχεδόν ανύπαρκτοι. Μέχρι τότε ας επιβληθεί στά ραφια των καταστημάτων να υπάρχει σαφής και διακριτός διαχωρισμός των παγωτών απο τα παγωμένα γλυκίσματα. Νικος Κατσαρός π. πρόεδρος ΕΦΕΤ
 
Read 2561 times Last modified on Τρίτη, 09 Ιουλίου 2013 15:14
e-nemesis

Αποφεύγουμε τη φρίκη της υποδούλωσής μας επειδή είναι τόσο επώδυνο να την κοιτάξουμε κατάματα...