Κυριακή, 03 Νοεμβρίου 2013 16:51

Παγκόσμια Αμυντική Βιομηχανία και ο ρόλος της ΕΑΒ.

Written by 
Rate this item
(12 votes)
Η πραγματική διάσταση της Παγκόσμιας Αμυντικής Βιομηχανίας αναλύθηκε πλήρως και σχεδιάστηκε το μέλλον της στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός το 2007. Πολιτικοί ηγέτες και σημαντικοί οικονομικοί παράγοντες επισήμαναν με απορία την αντίθεση μεταξύ μιας παγκόσμιας ασταθούς πολιτικής κατάστασης και μιας σταθερά ανερχόμενης οικονομικής κατάστασης. Η αντίθεση αυτή έμεινε στην ιστορία ως "δίλημμα του Νταβός" . Ο κυριότερος λόγος που στήριζε και καθόριζε αυτή την αυξανόμενη πορεία της οικονομίας ήταν η Αμυντική Βιομηχανία και ιδιαίτερα ένας συγκεκριμένος δείκτης που ονομάστηκε "δείκτης των όπλων με το χαβιάρι".

  

Σύμφωνα με αυτόν τον δείκτη συγκρίνονται οι πωλήσεις των επιχειρήσεων Αεροναυπηγικής με την κατασκευή πολεμικών αεριωθούμενων (τα όπλα) και των ιδιωτικών τζετ (το χαβιάρι). Για πάνω από δέκαεφτά χρόνια , όταν αυξάνονταν οι πωλήσεις των πολεμικών αεριωθούμενων, μειώνονταν οι πωλήσεις των ιδιωτικών τζετ και αντίστροφα. Και στις δύο περιπτώσεις οι αεροναυπηγικές εταιρίες κρατούσαν και αύξαναν τα οικονομικά τους επίπεδα ανεξάρτητα της γενικότερης πολιτικής κατάστασης.

Μετά το 2003, το έτος της εισβολής στο Ιράκ οι πωλήσεις τόσο των πολεμικών όσο και των ιδιωτικών αεριωθούμενων άρχισαν να αυξάνονται ταχύτατα και ταυτόχρονα, γεγονός που σήμαινε ότι ενώ ο πλανήτης γινόταν λιγότερο ειρηνικός, αυξανόταν σημαντικά η συσσώρευση κερδών.

Σήμερα η παγκόσμια αστάθεια δεν οφελεί μόνο μια μικρή ομάδα εμπόρων όπλων, άλλα αποφέρει τεράστια κέρδη στις εταιρίες που κατασκευάζουν τεχνολογικά εξελιγμένα συστήματα ασφαλείας , εταιρείες αμυντικού υλικού, όπως επίσης στις μεγάλες εταιρίες κατασκευών ( για την ανοικοδόμιση), της ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των στρατιωτών και στις ενεργειακές εταιρίες.

Η ανάπτυξη των αμυντικών βιομηχανιών αποτυπώνονται στον χρηματιστηριακό δείκτη spade defence (Άμυνα,ασφάλεια και αεροναυπηγική) όπου όταν οι συμβατικές μετοχές είχαν αρνητικές άποδόσεις , ανέβαινε κάτα μέσο όρο 15% ετησίως από το 2001 μέχρι το 2006 σημειώνοντας άνοδο επτάμιση φορές μεγαλύτερη από τη μέση άνοδο του δείκτη Standard &Poor's 500 κάτα τη διάρκεια της ίδιας περιόδου.

Εκτός από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ κατανόησε απόλυτα τα αποτελέσματα των εν λόγω δεικτών και των αποτελεσμάτων του Φόρουμ, μεταβάλοντας ολοκληρωτικά τη στρατηγική κατεύθυνση της οικονομίας της χώρας προσανατολισμένη  πλήρως στους τομείς ασφάλειας, αμυντικής βιομηχανίας και αεροναυπηγικής.Αυτό οδήγησε στην διαπίστωση  ότι ενώ η πολιτική κατάσταση στο Ισραήλ επιδεινώνεται, η οικονομική  ποτέ δεν ήταν σε καλύτερο επίπεδο, με το ρυθμό ανάπτυξης το 2007 να συναγωνίζεται αυτούς της Κίνας και της ινδίας.

Παρότι υπήρχαν και Έλληνες πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες , τα αποτελέσματα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός περί Αμυντικής Βιομηχανίας δεν έφτασαν ποτέ στην οργάνωση και εκσυγχρονισμό των Ελληνικών Αμυντικών Βιομηχανιών στα πρότυπα του μέλλοντος που διαμορφωνόταν. 
Δεν αφουγκράστηκαν σε καμία περίπτωση τα νέα παγκόσμια δεδομένα της ανάπτυξης της Αμυντικής Βιομηχανίας και αφέθηκαν να απαξιωθούν αμυντικές Ελληνικές Εταιρίες που θα μπορούσαν να είναι ατμομηχανές της ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας και να γίνουν περιφερειακά μεγαθήρια.

Η ΕΑΒ η οποία είχε τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη και αποδοχή φόρτου τόσο του δείκτη "όπλων" , όσο και του δείκτη "χαβιάρι", τόσο στην κατασκευή όσο και στη συντήρηση. Αντί για επιθετική εξωστρεφή πολιτική ανάπτυξης , κομματικά διορισμένη ανώτατη διοίκηση έδειξε μέγιστη δειλία και ουσιαστικά συμπεριφέρθηκε σαν να διαχειριζόταν μία μικρή τοπική επιχείρηση και όχι έναν πραγματικό κολοσσό.
Καμία προσπάθεια ανάπτυξης έστω και με τη μορφή συμπαραγωγών. Περιορίστηκε στις αναθέσεις έργου και σε πολλές περιπτώσεις με αρνητικά κόστη. Δεν υπήρξε σχεδόν καμία προσπάθεια εξυγχρονισμού του εξοπλισμού για να αυξηθεί η παραγωγικότητα εμμένοντας στον "πατριωτισμό" των εργαζομένων παραγωγής. 

Σε πραγματικά δεδομένα , απολύτως υπεύθυνη είναι η πολιτική ηγεσία η οποία προϊσταται της ΕΑΒ σαν οι άμεσα υπεύθυνοι στη λήψη των αποφάσεων. Μόνο δόλος μπορεί να υποκρύπτεται κάτω από τις αποφάσεις που σχετίζονταν με την ΕΑΒ. 
Ακύρωσαν διαγωνισμό προσλήψεων οι οποίες ήταν εξαιρετικά επείγουσες. Εξαίρεσαν την ΕΑΒ από τη διάταξη των μετατάξεων. Εξαίρεσαν την ΕΑΒ από την πρόσληψη προσωπικού μέσω ΕΣΠΑ.  Εξαίρεσαν την ΕΑΒ από το μέτρο που οι ίδιοι εξήγγειλαν "στις 5 απομακρύνσεις 1 πρόσληψη".  Το άμεσο αποτέλεσμα όλων των παραπάνω ήταν να χαθούν προγράμματα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και να επιβαρυνθεί η ΕΑΒ με τις αντίστοιχες ποινικές ρήτρες και να μην έχει τη δυνατότητα να αιτηθεί νέα συμβόλαια.

Η ανυπαρξία των διοικήσεων της ΕΑΒ αποδεικνύεται από το ότι σε αυτές τις εγκληματικές αποφάσεις του αρμόδιου υπουργού που κάτω από κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να κινηθούν οι έρευνες για επιβολή πειθαρχικών ποινικών διώξεων , αυτοί αντί να "επαναστατήσουν" απαιτώντας την διαφορετική αντιμετώπιση της εταιρείας γιατί οι αποφάσεις αυτές οδηγούν στην καταστροφή και απαξίωση της ΕΑΒ, αυτοί δέχτηκαν πειθήνια τις εντολές και ήρθαν να επιδείξουν πηγμή στις αντιδράσεις των εργαζομένων.

Στα πιο κάτω κλιμάκια υπάρχει μία σήψη και σαπίλα μικροπαραταξιακών συνδικαλιστικών και μικροκομματικών επιδιώξεων που η βρώμα της έχει φτάσει σε όλα τα επίπεδα και μολύνει τον αέρα που αναπνέουμε όλοι. Μετακινήσεις εργαζομένων μόνο των φιλικά διακείμενων στις παρατάξεις που έχουν τους μηχανισμούς, διορισμούς διευθυντών και προϊσταμένων όχι βάση γνώσεων και εμπειρίας άλλα λόγω σχέσης.
Γέμισε η ΕΑΒ από άχρηστα ανθρωπάκια που βιώνουν την θέση ευθύνης σαν μέσο να βγάλουν τα  κόμπλεξ και την ανεπάρκεια τους. Ελάχιστοι άξιοι είναι στις κατάλληλες θέσεις και αυτοί αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα. Φιλική στάση και διακρίσεις στα κομματόσκυλα διευθυντών και προϊσταμένων και σκληρή και επικριτική σε αυτούς που διαπιστωθεί ότι δεν έχουν  τις "πλάτες" των μετρίων .

 Κάτω από αυτό το πλαίσιο , το Υπουργείο Οικονομικών και τη ΕΑΒ αποφάσισαν ότι για να βοηθηθεί η ΕΑΒ στη λειτουργία της και για να πέσει το κόστος παραγωγής έπρεπε να συνεργαστεί με την εταιρεία ΟΝΕΞ . Μία εταιρεία που αυτοπροσδιορίζεται ως επιχείρηση υψηλής τεχνολογίας, ασφάλειας, νανοτεχνολογίας, αεροδιαστημικής , τηλεπικοινωνιών , (όλων των τομέων δηλαδή που εντοπίστηκαν και αναλύθηκαν στο Φόρουμ του Νταβός) ενώ στην πραγματικότητα είναι απλά και μόνο μία εταιρεία ενοικίασης εργαζομένων.  Με το πρόσχημα της απαγόρευσης ελεώ τρόικας προσλήψεων (και της υποτακτικής αποδοχής από τη διορισμένη διοίκηση) η σύναψη συνεργασίας ΕΑΒ Α.Ε. και ΟΝΕΞ , διοχετεύτηκε στον τύπο σαν η καλύτερη δυνατότητα συνεργασίας και η καλύτερη και αποδοτικότερη λύση.

Η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική!  Το κόστος της σύμβασης είναι εξωφρενικό και δεν τηρούνται οι συνθήκες και τα άρθρα της σύμβασης στο θέμα των παραδόσεων απαρτίων από την ΟΝΕΞ. Ο ηλεκτρονικός τύπος έκανε λόγο για σύμβαση 5 εκ Ευρώ ένω οι πληροφορίες κάνουν λόγο για 2+1 χρόνια για 8,3 εκ. ευρώ!
Ο έλεγχος κόστους της σύμβασης επιλέχτηκε να μη γίνει από όλους τους αρμόδιους διευθυντές της ΕΑΒ εκτός από 2. Η εταιρία κολοσσός έχει σαπίσει από μέσα και οι υπεύθυνοι έχουν επιλέξει ποιος θα έιναι ο ρόλος τους και αυτός δεν είναι ούτε η προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος , ούτε η υπεράσπιση και η ανάπτυξη της ΕΑΒ σαν πυλώνας ανάπτυξης του έθνους και του λαού.
Είναι το προσωπικό όφελος προφανώς γιατί δεν υπάρχει άλλη δικαιολογία. Όσο και ανίκανος να είναι κάποιος, δεν είναι δυνατόν να παίρνει τέτοιες αποφάσεις. Αν σε ιδιωτική εταιρία κάποιος διευθυντής συμπεριφερόταν με τέτοιο τρόπο μάλλον θα τον βρίσκανε σε κάποιο "χαντάκι" μετά από "ατύχημα".  Η διοίκηση της ΟΝΕΞ εκμεταλεύομενη στο έπακρο τη διασύνδεση και γνωριμία με κυβερνητικά κλιμάκια και κομματικά στελέχη ( Ο Πάνος Ξενοκώστας είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ) άλλα και συνδικαλιστές προφανώς, εισήλθε σε έναν στενά κλειστό κλάδο με την εφαρμογή των ανάλογων κυβερνητικών νεοφιλελεύθερων πολιτικών που επιτάσουν τη μεταφορά τομέων του στενου κρατικού και δημόσιου πυρήνα σε ιδιώτες με μοναδικό σκοπό τον πλουτισμό και όχι την ανάπτυξη.
Δεν πλήρωσε ούτε ένα ευρώ για την πολύτιμη εκπαίδευση και πιστοποίηση των εργαζομένων του από την ΕΑΒ, δεν πλήρωσε τίποτα για την πανάκριβη εργασιακή εκπαίδευση  (on job training) , δεν πλήρωσε τίποτα για εργαλεία.  Ανέλαβε έργο υπογεγραμμένο από την ΕΑΒ και απλά πληρώνεται για αυτό και μάλιστα παράτυπα μιας και δεν εφαρμόζεται το εν λόγω άρθρο της σύμβασης.  Κατά τα άλλα είναι μία εταιρεία υψηλής αεροπορικής τεχνολογίας με εξειδικευμένο προσωπικό. 
Μοναδική επένδυση οι φόρμες των εργαζομένων με το λογότυπο της εταιρείας και το αυτοκίνητο με το σήμα. Επίσης το σπονσοράρισμα μπλόγκ αμυντικού περιεχομένου που παρουσιάζει την ΟΝΕΞ σαν εταιρεία μεγαθήριο και ότι είδηση γράφει για την ΕΑΒ είναι απαξιωτική και αρνητική και δεν δημοσιοποιεί τα απαντητικά σχόλια των εργαζομένων ΕΑΒιτών. 

   

Πρόσφατα αυτό το μπλογκ είχε σαν πρώτο άρθρο ότι στο ταξίδι του πρωθυπουργού στο Ισραήλ (τη χώρα που προσάρμοσε την οικονομία του στα αποτελέσματα του φόρουμ του Νταβός) επικεφαλής της αμυντικής βιομηχανίας της Ελλάδας ήταν ο ..... Πάνος Ξενοκώστας ο οποίος πήγε να συνεχίσει τις υπογραφές του πενταετούς σχεδιασμού της εταιρείας του με καινούργιες παραγγελείες.
Δηλαδή 5-8,3 εκ ευρώ από το Ελληνικό δημόσιο και την ΕΑΒ με κόστος σχεδόν μηδέν, + 5 ετές πλάνο παραγγελειών από ΗΠΑ και Ισραήλ με όποιος κόστος, άρα κέρδος εκατομμυρίων ευρώ, άλλα από την άλλη ανακοίνωσε στους εργαζομένους του ότι τους κάνει 13% μείωση γιατί η ΕΑΒ "δεν πληρώνει". Στην απογοητευμένη ερώτηση των εργαζομένων "γιατί;" η απάντηση ενός ανδρείκελου ήταν:" Εξω παίρνουν 580!" .
Δυστυχώς κανένας από τους εργαζόμενους δεν είχε το θάρρος να πει ότι 580 είναι ο βασικός μισθός ανειδίκευτου εργάτη. Με όλες τις πιστοποιήσεις πλέον και με τρίχρονη εργασιακή εμπειρία καθώς και τις νέες παραγγελείες θα έπρεπε να ζητήσουν και αύξηση! Δεν υπάρχει χρονικό περιθώριο για νέες προσλήψεις και γρήγορη συμμετοχή στην παραγωγή των νέων "εργολάβων". Η ΟΝΕΞ τους έχει περισσότερο ανάγκη και όχι οι εργαζόμενοι Εργολάβοι....... Τυχερη η διοίκηση της ΟΝΕΞ που δεν έχουν καταλάβει τη δύναμη τους οι εργαζόμενοι ΟΝΕΞίτες και προτιμούν να σκύψουν το κεφάλι παρά να ορθώσουν το χέρι......  
Αυτή θα είναι η μελλοντική ανάπτυξη που θέλουν να επιφέρουν σε όλους τους τομείς.

 

Τέλος, όσον αφορά τις προτάσεις βελτίωσης της παραγωγικότητας , έχουν γίνει πολλές φορές και πάντα κατέλειγε σαν αστείο. Αυτό θα γίνεται πάντα όταν αναλαμβάνουν άχρηστοι άνθρωποι να κάνουν μελέτες. Το γεγονός είναι ότι η ΕΑΒ την τελευταία δεκαετία δεν έκανε σχεδόν τίποτα για να αναπτύξει τις συνθήκες παραγωγής.
Το Μηχανουργικό Εργοστάσιο στο κτίριο Αεροκατασκευών έχει πάνω από δεκαετία να εξυγχρονίσει τον εξοπλισμό του. Έχουμε μπει στην εποχή της ρομποτικής και της τεχνολογίας λέιζερ και στην ΕΑΒ μείναμε στη δεκαετία του 1990..... Η μοναδική επένδυση ήταν στον τομέα των εργαζομένων παραγωγής.
Με όλες τις πιστοποιήσεις και με εμπειρία , για να βγει η παραγωγή βασιζόταν καθαρά στον "πατριωτισμό" τους , αντιμετωπίζοντας πολλές φορές ανόητες αποφάσεις διευθυντών που είχαν καταστροφικά αποτελέσματα για την παραγωγή.
Τελευταίο παράδειγμα το κατασκευαστικό του C-130. Λάθη διευθυντών πήγαν να τινάξουν το πρόγραμμα στον αέρα και μετά το φόρτωσαν στην παραγωγή....

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Το ότι η λειτουργία της δικαιοσύνης σκόπιμα δεν επιτελείται , δε σημαίνει ότι κάποιοι θα πρέπει να συνεχίσουν να κοιμούνται ήσυχοι.... Κάποτε τα όνειρα παίρνουν εκδίκηση.....κάποτε μπορεί να χτυπήσει η πόρτα τους.....και δε θα είναι για καλό......Θα είναι η ώρα του ταμείου.....Και θα έχουν πολλά να πληρώσουν!

  

Read 2384 times Last modified on Δευτέρα, 04 Νοεμβρίου 2013 13:05