Πέμπτη, 15 Αυγούστου 2013 19:43

τα βατόμουρα της ντροπής

Written by 
Rate this item
(3 votes)
Τον τελευταίο καιρό ακούγονται όλο και περισσότερες φωνές φερέφωνων της παγκοσμιοποίησης ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αρχίσει να μοιάζει όσον αφορά τους μισθούς και την απασχόληση, με τις  γειτονικές Βαλκανικές χώρες...

 

Έχουμε όμως ιδέα το τι πραγματικά συμβαίνει δίπλα μας;

Στο παρόν άρθρο δεν θα κάνουμε ανάλυση της κατάστασης στα άλλα Βαλκανικά κράτη, απλά θα σας δώσουμε ένα μικρό παράδειγμα.
Mια πρόσφατη ανακοίνωση προς «ναυτιλομένους» της Βουλγαρίας, την οποία εξέδωσε ο οργανισμός εργατικής απασχόλησης του Βουλγαρικού υπουργείου εργασίας και κοινωνικής πολιτικής...

Θαυμάστε και βγάλτε τα συμπεράσματά σας, για το τι πρόκειται να επακολουθήσει στην Ελλάδα!

 

« Αναφορικά με την καμπάνια συλλογής Βατόμουρων στη Σουηδία, ο οργανισμός εργατικής απασχόλησης της Βουλγαρίας, συμβουλεύει τους  Βούλγαρους πολίτες που θέλουν να μεταβούν στη Σουηδία για τη συγκομιδή βατόμουρων, να αγοράσουν ΚΑΙ εισητήριο επιστροφής, όπως επίσης να μην ξεκινήσουν αν πρώτα δεν έχουν φροντίσει για την ασφαλιστική τους κάλυψη.

Επίσης, να μην εμπιστεύονται τυχαία φυσικά πρόσωπα ή εταιρείες που υπόσχονται εύρεση εργασίας στην Σουηδία.

Η λίστα με τις εταιρείες μεσάζοντες, που προωθούν εργαζομένους στη Σουηδία υπάρχει σε κάθε τοπικό γραφείο του οργανισμού εργατικής απασχόλησης, όπως επίσης και στην επίσημη ιστοσελίδα του οργανισμού (www.az.government.bg).

Η μεσίτρια εταιρεία πρέπει να είναι εγγεγραμένη στα μητρώα του οργανισμού, έχοντας κατάθέσει συμβόλαιο με την εταιρεία που έχει ελεύθερες θέσεις εργαζομένων στην συγκεκριμένη χώρα.

Οι υποψήφιοι για εργασία στο εξωτερικό, θα πρέπει να υπογράψουν πριν την αναχώρησή τους συμβόλαιο στη Βουλγαρική γλώσσα, το οποίο να ρυθμίζει τις συνθήκες εργασίας και διαβίωσης στην συγκεκριμένη χώρα.

Προσοχή! Υπάρχουν αδίστακτοι διαμεσολαβητές οι οποίοι υπόσχονται εργασία στη Σουηδία χωρίς σύμβαση.Σκοπός τους είναι να μαζέψουν με όποιο τρόπο μπορούν βατόμουρα από τα Σουηδικά δάση και να τα μεταπωλήσουν.

Ο Σουηδικός νόμος “Allemansrätten”, επιτρέπει την ελεύθερη συλλογή βατόμουρων από τα δάση στον οποιονδήποτε.

Κάθε Βούλγαρος, ως πολίτης και της ΕΕ, έχει δικαίωμα να διαμένει σε άλλη χώρα μέλος της ΕΕ για περίοδο τριών μηνών. Άδεια εργασίας δεν απαιτείται.

Η πρεσβεία της Βουλγαρίας στην Στοκχόλμη είναι σε θέση να βοηθήσει στη λύση οιουδήποτε προβλήματος (υγείας κλπ) και να οργανώσει την επιστροφή στη Βουλγαρία, αφού φίλοι ή συγγενείς κάνουν έμβασμα την τιμή του εισητηρίου σε ειδικό λογαριασμό του υπουργείου εξωτερικών της Βουλγαρίας (!!!)

Είναι σημαντικό οι Βούλγαροι πολίτες να έχουν μαζί τους τους αρ. Τηλεφώνων της πρεσβείας, του οργανισμού απασχόλησης, όπως επίσης και το τηλέφωνο της Εθνικής επιτροπής για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων».

 

Τη συγκεκριμένη ανακοίνωση θα την αφήσω ασχολίαστη, όλοι όμως καταλαβαίνουμε τη λογική που έχει το Βουλγάρικο κράτος απέναντι στους πολίτες του. Έχω την εντύπωση ότι το Ελληνικό κράτος τα τελευταία χρόνια τείνει να το ξεπεράσει στην αναλγησία απέναντι στον πολίτη.

-Εμείς δεν μπορούμε να σας βρούμε δουλειά... να πάτε να μαζέψετε Βατόμουρα στη Σουηδία! Και προσέξτε, μην προσπαθήσετε να γλυτώσετε από έξοδα, ασφαλιστείτε γιατί αν σας συμβεί κάτι εμείς δεν αναλαμβάνουμε τίποτε... Την μεταφορά σας θα πρέπει να την πληρώσουν οι συγγενείς και οι φίλοι σας. Μήπως το ίδιο δεν πρότειναν και οι δικοί μας φωστήρες με τις φράουλες τις Μανωλάδας; Να πάμε να δουλέψουμε για 25 ευρώ τη μέρα στα ειδυλλιακά χωράφια της Μανωλάδας!

 

Μου προξένησε όμως το ενδιαφέρον, γιατί άραγε το Βουλγάρικο κράτος νίπτει τας χείρας του με του εργαζόμενους στη συγκομιδή βατόμουρων στο εξωτερικό; Μια μικρή έρευνα στο ίντερνετ, με φώτισε!

Διαβάζουμε λοιπόν στον ιστότοπο της Βουλγάρικης τηλεόρασης.

 

«Η Σουηδική Αστυνομία ερευνά πιθανό δίκτυο διακίνησης ανθρώπων στο πλαίσιο του σκανδάλου το οποίο ξέσπασε σε όλες τις Σκανδιναβικές χώρες, το οποίο αφορά την απροσδόκητη αύξηση των Βούλγαρων οι οποίοι μαζεύουν Βατόμουρα. Υπάρχουν φοβερές εντάσεις με τον τοπικό πληθυσμό, μας αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων (AFP), το οποίο επικαλλείται δήλωση της εκπροσώπου της Σουηδικής αστυνομίας LisaSanervik.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Σουηδική αστυνομία συνέλαβε έναν 43χρονο, ως ύποπτο για εμπορία εργαζομένων.

Η εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι ο ύποπτος είχε έρθει σε επαφή με Βούλγαρους, στους οποίους υποσχέθηκε τροφή, στέγη και πολύ καλό μεροκάματο έναντι της εργασίας τους για συγκομιδή βατόμουρων.

Γέμισε ένα ολόκληρο λεωφορείο με εργαζόμενους, το οποίο και οδήγησε σε ένα δάσος στην κεντρική Σουηδία. Οι εργαζόμενοι διέμεναν σε σκηνές κάτω από άθλιες συνθήκες και πρακτικά τους άφησε στην τύχη τους στη μέση του δάσους!

Τις τελευταίες εβδομάδες τα Σουηδικά δάση έχουν καταληφθεί από εκατοντάδες εργάτες βατόμουρων, κυρίως Βούλγαρους στην καταγωγή. Για παράδειγμα, ένας καταυλισμός τους στις παρυφές μια Σουηδικής πόλης, ξεπερνά κατά πολύ τους μόνιμους κατοίκους της».

 
Ωραία... προς το παρόν μας «κλέβουν» τις δουλειές οι Βούλγαροι, οι οποίοι είναι πιο έμπειροι από εμάς στα θέματα εύρεσης εργασίας στην Ευρώπη... Που θα πάει όμως! Το πολυμήχανο μυαλό του Έλληνα κάτι θα σκεφτεί! Του χρόνου είμαι σίγουρος πως θα γεμίσουμε με Ελληνικές φωνές τα δάση της Σουηδίας και θα μαζεύουμε βατόμουρα.

Αφού δεν είμαστε ικανοί να τιμωρήσουμε όσους μας έχουν φέρει σε αυτή την απίστευτη κατάσταση, ας μετακομίσουμε στα Σουηδικά δάση με τον φρέντο ανά χείρας και το i-phone στην κωλότσεπη μαζεύοντας τα βατόμουρα της ντροπής μας, και ας αφήσουμε πίσω τους πουλημένους πολιτικούς να καταστρέφουν ότι έχει απομείνει από την πατρίδα μας!

 

 

 

Read 1101 times Last modified on Πέμπτη, 15 Αυγούστου 2013 20:07
Yiannis

Πολιτική είναι η τέχνη να εμποδίζεις τον κόσμο να χώνει τη μύτη του σε πράγματα που τον αφορούν!